_

torsdag 8 januari 2015

Så planerar vi restaureringen–byggmöte med öl och tapas

Pardörrar. Foto: Erika Åberg
Något som jag verkligen vill rekommendera er som restaurerar hemma är att ta sig tid att planera tillsammans. Det är säkert många av er som vill restaurera mer utifrån lust och improvisation – men jag tror ändå det är viktigt att prata igenom hur mycket tid och pengar man vill lägga på huset och hur man vill att arbetsfördelningen ska se ut.
Vi brukar sätta oss en kväll i början av januari varje år med en varsin finöl eller ett glas vin, tapas eller snacks och prata igenom fjolåret och planera året som vi har framför oss. Så gjorde vi i lördags.
Tapas.  Foto: Erika Åberg
Hann vi restaurera så mycket som vi hade planerat förra året?
Svaret är alltid “Nej!” När ska man lära sig att allt tar mycket längre tid än man tror?! Inför 2015 skrev vi upp färre punkter på att-göra-listan och hoppas det ska hålla för första gången i år.
Höll budgeten?  
Det här svaret blir också alltid “Nej!” När ska man lära sig att det alltid blir dyrare än man gissar?! I år lägger vi på 25% oförutsedda kostnader – då måste det väl hålla?
Blev det en bra balans mellan restaurering, familjeliv och jobb? Tja, på den punkten har vi åtminstone lärt oss något. Vi ser till att ta pauser mellan restaureringsprojekten och gör saker tillsammans hela familjen. Under de intensiva byggperioderna växeldrar jag och maken. En helg håller den ena i hammaren och den andra stekspaden, helgen efter byter vi. Då blir det inte så enformigt att vara hushållsarbetare eller hantverkare. På årets byggmöte passade vi också på att planera in resor, både barnfria och med hela familjen för att ha något extra att se fram emot.
                      bild
När vi planerar året utgår vi från en lista över måsten och lustar. Konkret är det en lista i mobilen som prickas av och läggs till under årets lopp. Något vi har lärt oss är att även lägga in småsaker, ni vet de där förargliga restuppgifterna som lätt kan samlas på hög. En hel höst ägnade vi oss bara åt att spika fast de sista listerna, måla utbytta socklar, sätta upp hyllor, kapa upp byggbråte till ved och många andra små och snabbt avklarade grejer som tillsammans tog flera helger i anspråk.
Byggnadsvård.  Foto: Erika Åberg
Vi försöker att få en lämplig spridning av restaureringsprojekten över året. Vissa saker måste självklart göras under sommarhalvåret, som fasadmålning, lagning av panel och fönsterrestaurering (eftersom vi inte har någon uppvärmd verkstad). Inomhusarbeten kan vara bra att ha i beredskap om det är dåligt väder, men annars kan man göra dem när det är för kallt för att ha restaureringsprojekt utomhus.
När det är dags att ta i tu med varje enskilt projekt gör vi en budget (om projektet är större) och bestämmer vem som ska vara projektledare. Projektledaren är den som har toppansvaret och överblicken, gör ritningar om det behövs, kontaktar eventuella hantverkare, ser till att byggmaterial finns hemma och driver bygget framåt. Men det är inte samma sak som att utföra allt hantverk själv, det turas vi  om med som sagt– med stor hjälp av svärfar och emellanåt andra släktingar, grannar och vänner.
Byggnadsvård.  Foto: Erika Åberg
En viktig sak är att inte snåla med att fira när ett projekt är avklarat! Det är något som vi faktiskt kan bli ännu bättre på under 2015.
Hur gör du? Det vore kul att höra vad som fungerar och vad som inte gör det!

10 kommentarer:

  1. I vår familj jobbar vi båda med projektledning och liknande i våra civila jobb så när vi kommer till hemmarenoveringen har vi ofta rätt många olika idéer om vad vi borde göra och hur vi borde planera. Vi börjar också ofta ambitöst men sen blir det inte riktigt slutfört (planerandet alltså - renoverandet slutför vi). vi har provat olika sorters planer: agila, mindmappade, ganttscheman och så vidare. Kan inte säga att jag egentligen sett att en metod är effektivare än den andra men det kanske beror på att vi inte riktigt slutfört dem. Klart är ju i alla fall att man alltid måste ha koll på ordningsföljden för arbetsuppgifterna, ibland känns det som att det är enkelt men jag tycker att vi ofta fastnar i att vi inte riktigt tänkt klart. Det är nog bristen på erfarenhet som är boven där.

    En sak som är lite "torr" men som var väldigt bra var att innan vi överhuvudtaget satte igång någon praktisk renovering så satte vi ihop en strategi - vi pratade igenom vad som var viktigast för oss i bygget och viktade olika aspekter mot varandra: Att bli klar snabbt eller att göra mycket av jobbet själv, historiskt/byggnadsvårdsmässigt korrekt jämfört med att få modern/praktisk standard och så vidare. Den kvällsövningen har varit bra att ha med sig eftersom det gjorde att vi har samma bild av vad och hur vi skulle göra. Även om det kanske blir avsteg från det så har vi i alla fall pratat om det från början.

    Något som jag tar med mig från ditt inlägg är att fira segrarna, där har vi nog trots allt slarvat lite - mer öl och tapas åt folket! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så intressant att ni jobbar med projektledning! Det måste vara en oerhörd fördel! Men som du säger, visst behövs det ändå erfarenhet av just att restaurera sitt hem - det är ju många speciella utmaningar som man inte kan lära sig i yrkeslivet.

      Bra att du tog upp fördelen med att prata om den övergripande strategin! Att ventilera själva restaureringsideologin är såklart viktigt för att försöka hitta fram till målbilden!

      Radera
  2. Många kloka ord!
    Det är med tidsplaner o budget är svårt. Vi spräckte snabbt vår ursprungliga tidplanplan o budget. Tanken var 5 år och 300000 kr för att få huset så att det gick att bo i. Men så gick det inte, vi håller fortfarande på och det har blivit betydligt dyrare.
    Tur att vi inte viste omfånget av arbetet för då hade vi kanske inte köpt huset och vi älskar det!
    Fördelen att det går långsamt är att man hinner tänka och utforma saker så de verkligen passar in. Samt att man kan sprida kostnaderna över tiden.
    Våra erfarenheter har visat oss att stora saker oftast höll priset bra och oftast blev klara i tid. Däremot så äter småsaker massor av tid och alla dessa småinköp mycket pengar.
    De stora saker vi har avverkat har egentligen gått förvånansvärt bra, bara skorstenarnas renovering blev 30% dyrare än tänkt. Men lägger man till saker under arbetets gång blir det så och vi är väldigt nöjda med slut resultatet.
    Men vår erfarenhet är att man nog måste ha 30-50% av budgeten till oförutsett och småsaker när man renoverar gammalt. Dessutom kommer oförutsett och småsaker att ta motsvarande tid. Men detta gäller främst oss och vårt objekt men jag tror att vid renovering av gammalt måste en rejäl bit av tidplan o budget sättas av för just detta.
    Och njut av det som är klart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att ta del av dina erfarenheter, Hans! Precis som du säger; ibland är det bra att inte veta exakt vad man ger sig in på : )

      Håller helt med dig om att det finns stora fördelar med att restaureringen tar tid. Hemska tanke om vi hade förverkligat allt vi tänkte från början när vi köpte gården!

      Visst rinner det iväg pengar på småprojekt! Nu blev jag inspirerad att skriva ett inlägg om ekonomi också. Tack för det!

      Radera
  3. Svar
    1. Oj, oj, oj! Det var det värsta! Det var en slagkraftig komplimang, rätt in i hjärtat. Tusen tack, snälla du!

      Radera
  4. Härlig!!! Ska visa det till miin man, så kanske vi blir lite mer strukturerat och mindre frusterat. Älska att läsa dig båda i Gård och torp och här! Tack :)

    SvaraRadera
  5. Nydelig blogg du har. Jeg nyter de fine bildene og ikke minst engasjementet kombinert med noe upretensiøst. Jeg er en nybegynner når det gjelder byggnadsvård, men har alltid vært glad i gamle hus og hager. Nå er jeg i gang med alle valgene. Nummer 1: sikkerhet: fikk en elektriker til å skifte ut alt som kunne være brannfarlig. Nummer 2: skifte ut vinyl til furuplanker på bestestova, bare fordi vinylen MÅ vekk… Nummer 3: lage et lite, hemmelig mini-kjøkken i et tilbygg, vegg-i-vegg med det nydelig, originale, urørte kjøkkenet. Nummer 4: få vintervatn. Nummer 5: innrede vinden om pengene rekker :-)

    SvaraRadera
  6. Tusen tack för inspirerande blogg. Hittade den när jag letatar inspiration till vårt kommande kök. Blev helt förälskad i ditt vackert patinerade gröna kök <3
    Tyvärr kan man inte spara bilderna i Pinterest.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att du hittade inspiration här! Jag håller faktiskt på att lägga upp bilder på det gröna köket (nuvarande sovrum) på Pinterest. Håll koll så hittar du dem på anslagstavlan Erikas hus: Sovrummet

      Radera